BTW schuld op de balans

Per boekjaar 2012 zijn er gewijzigde regels met betrekking tot de BTW suppletie. Kort gezegd ging het erom dat de suppletie aangifte BTW van enigszins vrijwillig tot voornamelijk verplicht gepromoveerd werd door de belastingdienst. In het verlengde daarvan heeft de belastingdienst aangekondigd de BTW schulden op de balans extra onder de loep te nemen om te controleren of de suppleties ook wel daadwerkelijk gedaan worden. Als eerlijk ondernemer met een goed adviseur hoeft u zich daar natuurlijk geen zorgen over te maken, maar volledigheidshalve toch een korte uitleg.

Bij een perfecte administratie, zal alleen het bedrag van de laatste BTW aangifte als balanspost opgenomen zijn. Het kan echter voorkomen dat achteraf blijkt dat er te weinig BTW is afgedragen. Dit kan komen door een verkeerde verwerking van de privécorrectie, maar ook door correcties achteraf of een incomplete administratie van bijvoorbeeld die ene creditnota van een leverancier die nog ontbrak. Die BTW wordt dan alsnog als schuld opgenomen op de balans en middels een suppletie aangifte moeten worden aangegeven en afgedragen. En juist hierop gaat de belastingdienst controleren.

Wanneer vervolgens geconstateerd wordt dat BTW ten onrechte niet is afgedragen wordt dit aangemerkt als vergrijp en volgt normaliter een naheffingsaanslag met een boete die zelfs kan oplopen tot maximaal 100% van het af te dragen BTW bedrag. De belastingdienst komt in het kader van dit inningsproces de ondernemer wel tegemoet. Voor BTW schulden tot en met 2012 wordt de boete gemaximeerd tot 5%.

Overigens rept de belastingdienst in hun project “Inning belastingschulden omzetbelasting” met geen woord over de procedure wanneer blijkt dat u te véél BTW heeft afgedragen….

Comments are closed.