Het is weer september. In het verleden kon de ZZP-er vanaf deze maand weer een nieuwe VAR verklaring aanvragen voor het komende jaar. Maar niet dit jaar, want de VAR verdwijnt, maar of het echt een verbetering wordt?

Al jaren staat de VAR in zijn huidige vorm op de helling. De moeilijke controleerbaarheid en het verkeerd gebruik (of beter: misbruik)  zijn hier de oorzaak van. De Belastingdienst is al lang bezig met het ontwikkelen van een alternatief. In de eerste planning zou deze al begin dit jaar geïntroduceerd worden, maar telkens werd dit weer een beetje uitgesteld. Werden de plannen niet afgeschoten door de politiek dan was het wel een webmodule die nog niet klaar was en voor vertraging zorgde. Het lijkt er nu toch eindelijk van te komen, mits het nog veilig langs de Eerste Kamer geloodst kan worden.

Wat gaat er dan precies veranderen? In ieder geval hoeft er geen VAR 2016 aangevraagd te worden, de belastingdienst gaat deze inkomende verzoeken niet meer behandelen. In de nieuwe regeling stellen de opdrachtgever en opdrachtnemer samen een overeenkomst op die vervolgens opgestuurd moet worden naar de belastingdienst. Op de site van de belastingdienst worden de komende tijd standaardovereenkomsten gezet die gedownload kunnen worden, als je aan de voorwaarden zoals vermeld op de standaardovereenkomst voldoet, kan je er vanuit gaan dat er geen loonheffing hoeft worden ingehouden.

In de praktijk betekent dit voor zowel de opdrachtgever als de ZZP-er een hoop extra werk. Elke opdracht zal opnieuw beoordeeld moeten worden en er zal elke keer een nieuwe (standaard)overeenkomst opgestuurd moeten worden naar de belastingdienst.

De komende tijd zal er langzaam maar zeker meer informatie loskomen vanuit de belastingdienst. Nieuws hierover zullen we natuurlijk hier publiceren.

 

 

Comments are closed.